Bereikbaarheid nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer

Vanaf zondagochtend 9 december a.s. kunnen treinreizigers (deels) gebruik gaan maken van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. De Sprinter tussen Den Haag en Gouda (’s-Hertogenbosch) gaat dan op werkdagen elk kwartier halteren bij dit nieuwe station. In het weekend stopt de Sprinter een keer in het half uur. Bij en aan het station wordt nog volop gewerkt. Wat is er vanaf 9 december a.s. naast de trein nog meer in gebruik bij het station?

Bereikbaarheid treinperrons
Een viaduct bij het station verbindt de gebieden ten noorden en ten zuiden van de A12 met elkaar (tussen afslag Zoetermeer en Bleiswijk). De treinperrons bevinden zich aan de zuidzijde van de A12, nabij de entree van het station. Reizigers ten zuiden van de A12 komen hier via de Laan van Mathenesse in Bleiswijk (zie Routebeschrijving entree station (zuidzijde A12)).

Voor reizigers ten noorden van de A12 zijn de treinperrons bereikbaar via een tijdelijke looproute naar en over het viaduct. De looproute begint bij de Zoetermeerselaan in Bleiswijk.

Op de plattegronden is de situatie en looproute ter plekke te zien:
Plattegrond ZuidzijdePlattegrond Viaduct, en Plattegrond noordzijde

Busverbindingen
Op dit moment heeft buslijn 383 (Krimpen aan den IJssel – Den Haag Centraal) een halte aan de Zoetermeerselaan in Bleiswijk (noordzijde station). Buslijn 173 (Rodenrijs – Bleiswijk – Zoetermeer) heeft nu een halte bij de Prismalaan West in Bleiswijk (noordzijde station). Deze situatie blijft voorlopig zo. Vanaf daar kan via de looproute naar en over het viaduct naar de treinperrons worden gelopen.

De meest actuele reisinformatie is te vinden op NS.nl of op 9292.nl (ook telefonisch bereikbaar via 0900-9292 (90ct pm).

Parkeren
Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van de A12 is een gratis P+R met 250 parkeerplaatsen. In de komende maanden komen daar nog eens 250 parkeerplaatsen bij. De P+R is te bereiken via de Laan van Mathenesse.

Ook aan de noordzijde van de A12 is een gratis P+R. Hier zijn circa 200 parkeerplaatsen beschikbaar. Deze P+R is via de Lumenlaan in Bleiswijk te bereiken. Vanaf daar loopt u via de tijdelijke looproute naar en over het viaduct naar de perrons.

Bij de entree van het station (zuidzijde) is er ook een Kiss+Ride-plek. Aan de noordzijde ligt de Kiss+Ride vlakbij de P+R.

Met de fiets
Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van A12 zijn (onbewaakte) fietsstallingen te vinden. Die zijn bereikbaar via het Lansingpad.

Aan de noordzijde van de A12 is er een (beperkte) tijdelijke fietsstalling ter hoogte van de kruising Zoetermeerselaan/Prismalaan West in Bleiswijk. Vanaf daar kan de looproute naar en over het viaduct worden gevolgd naar de treinperrons.

Fietsen over het viaduct is tot het voorjaar van 2019 niet mogelijk.

Bereikbaarheid mindervaliden
Omdat de liften van het station nog niet in gebruik zijn, zijn de treinperrons helaas nog niet bereikbaar voor mensen die hiervan afhankelijk zijn (bijvoorbeeld door scootmobiel of rolstoel). Wel zijn er blindengeleidelijnen op de perrons.

Bereikbaarheid Dutch Innovation Park
Er rijdt een pendeldienst (busje) vanaf station Lansingerland-Zoetermeer naar het Dutch Innovation Park (bedrijventerrein rond Werner von Siemensstraat, waar ook de Haagse Hogeschool is gevestigd). Die halteert aan de zuidzijde van het station (kant treinperrons). Deze pendeldienst doet ook Zoetermeer-Oost aan voor de reizigers richting Rotterdam (buslijn 170).

Vanaf begin januari 2019 is er een looproute vanaf de noordzijde van het station (kant Bleiswijkseweg in Zoetermeer) naar het Dutch Innovation Park. De looproute komt uit bij de Werner von Siemensstraat. De pendeldienst vervalt per 1 januari 2019.

Voltooiing station
In het voorjaar is het vervoersknooppunt geheel klaar. Dan gaat de RandstadRail-halte (lijn 4) op het viaduct open en gaan de snelle buslijn 170 (Zoetermeer – Rotterdam), buslijn 383 en buslijn 173 bij de bushaltes bij het station halteren.