ProRail en Zoetermeer ondertekenen samenwerkingsovereenkomst voor vervoersknoop Bleizo

Dinsdag 5 juli jl. tekenden regiodirecteur Cees de Vries van ProRail en wethouder Marc Rosier van de gemeente Zoetermeer een unieke samenwerkingsovereenkomst. Voor de toekomstige vervoersknoop Bleizo neemt de gemeente Zoetermeer de bouw van het treinstation bij de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland op zich. Ook verzorgt zij, in nauwe samenwerking met en onder toezicht van ProRail, alle (technische) voorzieningen die nodig zijn om het station goed te laten functioneren. ProRail richt zich – in opdracht van de gemeente Zoetermeer – op de benodigde werkzaamheden aan het spoor en de bovenleidingen. Normaal gesproken heeft ProRail de volledige leiding in dergelijke projecten.

Marc Rosier ziet grote voordelen in deze manier van werken: “Voor de vervoersknoop wordt al gewerkt aan fietspaden, wegen en de overbrugging van de A12. De werkzaamheden voor het station kunnen hierop direct aansluiten. Dat maakt deze bijzondere rolverdeling heel efficiënt.” Cees de Vries: “Uiteraard zorgt ProRail ervoor dat haar verantwoordelijkheid voor een veilig en betrouwbaar spoor goed is geborgd met deze overeenkomst.”

Vervoersknoop Bleizo
Bij de vervoersknoop Bleizo komen vanaf eind 2018 spoor, RandstadRail, buslijnen, de A12 en fietsroutes samen. Hiervoor worden onder meer een brug over de A12 en 700 Park + Ride-plaatsen aangelegd. De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo (waarin ook de gemeente Lansingerland deelneemt) zijn de opdrachtgevers voor de vervoersknoop Bleizo.