Vier keer per uur trein bij station Bleizo

Tussen NS, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Stadsgewest Haaglanden en de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland is overeenstemming bereikt over de opening van station Bleizo (Bleiswijk-Zoetermeer). Hiermee wordt een impuls gegeven aan de bereikbaarheid van Zoetermeer en Lansingerland. Naar verwachting wordt station Bleizo eind 2018 geopend. Alle Sprinters tussen Den Haag en Gouda zullen hier stoppen en RandstadRail-lijn 4 wordt naar het station doorgetrokken. Daarmee biedt het station voor treinreizigers een uitstekende overstapmogelijkheid op RandstadRail, bus, fiets en auto.

Bij station Bleizo komen bus, RandstadRail, fiets en trein samen, waardoor dit het kloppend hart vormt van Bleizo, het gebied rond de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland. De bestaande openbaar vervoersnetwerken van Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer worden hier met elkaar verbonden. Voor zo’n 70.000 inwoners van Lansingerland en Zoetermeer kan de reistijdwinst oplopen tot 25 minuten en er hoeft minder te worden overgestapt. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu): “Het toekomstige station zorgt voor een betere afstemming tussen stads- en streekvervoer en vervoer per trein. Een goede stap voor een optimale reis van deur-tot-deur!” Zoetermeerse wethouder Marc Rosier vult aan: “We zijn enorm blij dat er nu duidelijkheid is. Nu wordt de regio nog beter bereikbaar. Denk ook aan de positieve impuls die het geeft aan de economische ontwikkeling van het gebied Bleizo. Naast TranSportium en AdventureWorld zal het zeker meer grootschalige en innovatieve marktinitiatieven aantrekken.”

Betere benutting bestaande infrastructuur
De mogelijkheid tot betere benutting van de bestaande weg- en OV-infrastructuur is een belangrijke meerwaarde van het station. Visual Laan op Bleizo“De vervoersknoop biedt gratis P+R aan de A12, treinverbindingen naar Den Haag en Gouda en aansluitingen op RandstadRail en de snelle buslijnen van en naar Lansingerland/Rotterdam. Daarmee ontstaat hét vervoersknooppunt in de driehoek Rotterdam – Den Haag – Zoetermeer”, aldus Albert Abee, wethouder in Lansingerland.

Dienstregeling
Station Bleizo vraagt aanpassing van de dienstregeling tussen Gouda en Den Haag. Een extra Intercitystop is noodzakelijk om het nieuwe Sprinter-station Bleizo op een robuuste en veilige manier in de dienstregeling in te passen. De huidige Intercity tussen Gouda en Den Haag zal bij de komst van het nieuwe station naar verwachting een stop gaan maken op station Zoetermeer, tenzij nieuwe ontwikkelingen deze stop niet langer noodzakelijk maken.